Reformatorisch Dagblad – Bethlehems geboortekerk ondergaat grondige restauratie

De Geboortekerk in Bethlehem krijgt een grondige opknapbeurt. De honderdduizenden toeristen en pelgrims die de kerk jaarlijks bezoeken, kunnen zien hoe deze er in de afgelopen eeuwen heeft uitgezien.

De Geboortekerk markeert de plek waar –volgens de christelijke traditie– Christus werd geboren. In 2008 gaf het Palestijnse presidentieel comité opdracht om een wetenschappelijk en internationaal restauratieprogramma voor de Geboortekerk uit te voeren. Dat was hard nodig, want de kerk verkeerde in slechte staat. De Palestijnse Autoriteit gaf de eerste grote donatie. Ook andere landen en particuliere sponsors betaalden mee.

In 2009 schreef het comité een aanbesteding uit voor een wetenschappelijk vooronderzoek. Deze viel toe aan een groep Italiaanse universiteiten en onderzoekscentra. Tenslotte hebben de Italianen veel ervaring in het opknappen van oude monumentale gebouwen. Daarna bood het comité het Italiaanse bedrijf Piacenti en de Community Development Group in Bethlehem een contract voor het herstel van de kerk.

Eerst gingen de restaurateurs aan de slag met het dak en de ramen. Vervolgens restaureerden ze de buitenmuren. Daarna begonnen ze met het herstel van de binnenkant van de kerk. Dit is nog in volle gang.

Read the complete article on www.rd.nl