Dagen – Engelen som vokter stedet Jesus ble født

BETLEHEM I Fødselskirken kommer kunstverk som har vært skjult i århundrer til syne. Gamle mosaikker skinner som da de var nye.

Da restaurerings-eksperter fra Italia forsiktig beveget et infrarødt kamera over de glatte veggene i Fødselskirken, så de plutselig en interessant form mellom to vinduer.

Forsiktig skrapet de vekk maling, gips og mørtel på et lite område og straks kom små mosaikkbiter til syne. De skrapet videre og fant først et ansikt belagt med perlemor og deretter en glorie i gull.

Til slutt ble det klart at de hadde funnet en 2,4 meter høy mosaikk av en engel, som ikke har vært synlig på mange hundre år. Engelen er vendt mot grotten der en tror Jesus ble født. Den er nå gjenforent med seks andre tilsvarende engler som holder oppsyn med de mange pilegrimene og turistene som besøker kirken.

Følelsesladet
– Det var et følelsesladet øyeblikk da vi så de første gullflisene, sier Giammarco Piacenti til Dagen.

Han leder familieselskapet Piacenti Spa fra Toscana, som i 2013 fikk ansvaret for å gjennomføre den største restaureringen av Fødselskirken noensinne.

– Oppdraget vårt var å rense og reparere de allerede kjente kunstverkene, så at vi i tillegg oppdaget denne ukjente mosaikken, var ren bonus, sier han.

Ingen vet hvorfor noen i utgangspunktet valgte å dekke til engelen, men det kan ha vært for å beskytte den. Deler av mosaikken var skadet, men den er nå reparert gjennom et nitidig arbeid.

Mørkt og dystert
Mange av Dagens lesere har besøkt Fødselskirken i Betlehem i forbindelse med israelsturer. Det kan være en opplevelse å se de eldgamle strukturene og være vitne til en kristendomsform så langt fra et norsk bedehus som en kan komme. Men mange sitter også igjen med minner om en mørk og dyster helligdom.

Nå gjennomføres den første store restaureringen av kirken siden 1400-tallet, og når stillasene fjernes om noen måneder, er kanskje tiden inne for igjen å besøke den spesielle bygningen.

Read the complete article on dagen.no