Radio Vaticana – В базиликата на Витлеем е открита двуметрова мозайка изобразяваща ангел

Векове наред, под слоеве мазилка, прах и сажди се е криел един ангел, за чието съществуване никой дори не предполагаше. Това е последното и сензационно открие, направено преди броени дни в Базиликата на Рождеството във Витлеем, където съвсем случайно италианската реставраторка Силвия Стариниери отрива седмият ангел, който заедно с останалите шест, сформира една своеобразна процесия към мястото, възпоменаващо тайната на раждането на Словото станало плът.
Седмият ангел бил неочаквана награда за тежките, дългогодишни усилия да се спаси базиликата, чиято възраст е близо 1700 години. „Мозайките са толкова бляскави, че е трудно да повярваме, че са били правени преди близо 1000 години“, посочват реставраторите.
Реставрацията на Базиликата във Витлеем, най-древната църква в Светата Земя, започва през септември 2013 г., след като векове наред църквата-люлка на християнството бе изоставена и неподдържана, наситена с прах и сажди, но също и с голяма влажност, които повредиха стените и мозайките, покриващи цялата горна част. През 2012 Обединените нации отправят тревожен сигнал: църквата, която устоя на лоши метеорологични условия и многобройни войни, която никой не се осмели да разруши, и която през 2002 бе обсадена, предоставяйки убежище на около 200 палестински войници, е обречена на изчезване. Националните палестински власти отговорят на апела на ООН, като оказаха натиск върху църквите, управляващи храма, да се съгласуват и започнат масивна реставрация. Палестинското правителство организира конкурс, на който се кандидатира италианската фирма „Пиаченти“ от Прато, състезавайки се някои от гигантите в реставраторската сфера. Благодарение на предоставената от фирмата експертиза и техническа информация италианската фирма печели конкурса. За реставрацията на храма италианската фирма използва същите техники приложени при строежа на Базиликата през 531 г. от „строителните инженери” на император Юстиниан.

Read the complete article on bg.radiovaticana.va